• koszt transportu - Paczki wysyłamy za pośrednictwem kuriera Inpost lub DPD. Koszt przesyłki i pakowania wynosi minimum 19 zł netto. zł netto
  • w przypadku przesyłki za pobraniem obowiązuje dopłata w zależności od wartości zamówienia - 4zł za każdy rozpoczęty tysiąc zł netto

Producenci

22 czerwca 2020 | Od 1 lipca 2020 r. zacznie obowiązywać nowa matryca VAT. Uwaga Gastronomia - wybrane posiłki objęte będą stawką VAT 23%!

Od 1 lipca stawki VAT na wybrane towary wzrosną, a na inne zostaną obniżone.
Ministerstwo Finansów poinformowało, że nie ma planów, aby dalej opóźniać wejście w życie zmian.

 

 
Zgodnie z Ustawą z 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1751 i 2200), od 1 lipca stawki VAT na niektóre towary wzrosną, a na inne zostaną obniżone. Nowa matryca VAT miała być stosowana od 1 kwietnia 2020 roku, jednak zmiany te zostały przesunięte z uwagi na epidemię koronowirusa.  Ministerstwo Finansów poinformowało, że nie ma planów, by dalej opóźniać ich wejście w życie.
 
Zmiany stawek VAT będą obowiązywały m.in. dla następujących towarów:
 
Obniżenie stawki VAT m.in. na:
- wyroby ciastkarskie z 8% lub 23% na 5%,
- owoce tropikalne i cytrusowe z 8% na 5%,
- pieczywo o wydłużonej przydatności do spożycia z 8% na 5%,
- zupy, buliony, żywność homogenizowaną z 8% do 5%,
- musztardę, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) – z 23% do 8%,
- produkty dla niemowląt i dzieci z 8% do 5%,
- artykuły higieniczne z 8% do 5%.
 
Podwyższenie stawki VAT m.in. na:
- drewno opałowe z 8% do 23%,
- lód do celów spożywczych z 8% do 23%,
- skorupiaki, mięczaki, bezkręgowce (np. małże, ośmiornice, homary, ślimaki, ostrygi) z 5%, z 8% na 23%
 
Gastronomia i catering
W przypadku świadczenia usług gastronomicznych zasadą będzie opodatkowanie według stawki VAT 8% wszystkich czynności (tj. świadczenia usług i dostawu towarów), które według PKWiU z 2015 r. są klasyfikowane jako usługi związane z wyżywieniem.

Oznacza to m.in. ostateczne rozstrzygnięcie, że przygotowywanie posiłków - także z dostawą do klienta lub na wynos - obligatoryjnie ma być traktowane jako usługa gastronomiczna (z 8% lub 23% VAT), a nie jako dostawa gotowych produktów - co było dotychczas wykorzystywane przez niektóre podmioty w celu stosowania stawki VAT 5%.
 
Zasady dotyczące opodatkowania serwowanych napojów pozostają bez zmian.

Ponadto należy zwrócić uwagę, że w przypadku usług gastronomicznych - posiłków,
których składnikami są:
- homary i ośmiornice oraz inne towary objęte CN 0306-0308 (np. krewetki, małże czy ślimaki),
- kawior lub namiastki kawioru objęte CN 1604,
- przetwory z homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605.
wyłączone zostało prawo stosowania obniżonej stawki VAT 8%.
W przypadku serwowania posiłków, których składnikami są powyższe surowce, obowiązkowe będzie stosowanie podstawowej stawki VAT 23%.

Proszę mieć na uwadze, że powyższe informacje są ogólne i każdy podatnik powinien samodzielnie ustalić prawidłowe stosowanie stawek podatku VAT dla sprzedawanych towarów lub świadczonych usług. Właściwą podstawą prawną jest Ustawa z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1751 i 2200), z którą można się zapoznać pod poniższym linkiem:
Twój koszyk jest pusty.
Tel. (42) 664-06-00
GSM: (600) 410-420

29 marca 2024

Życzenia

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych ...

16 lutego 2024

DOTACJE DLA BRANŻY HORECA (KPO)

W Krajowym Planie Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) zaplanowano wsparcie dla branż szczególnie dotkniętych skutkami covid-19. Chodzi tutaj o hotele, restauracje, catering, obiekty turystyczne i kulturalne, na które przewidziano budżet w kwocie 1,2 mld pln. 

News_archive_button

Dodaj produkty, aby porównać parametry

Akceptujemy karty płatnicze